Nieuw app ontwikkelen? Vergeet je datamodel niet!

Door vanaf de start goed na te denken over zowel functionaliteit als datamodel van je nieuwe systeem of app, kun je straks prachtige analytics uitvoeren. Zo kun je pas echt de wereld veroveren.

Het datamodel als bijzaak

Als je als bedrijf een systeem of een app gaat ontwikkelen, denk je uiteraard heel goed na over de functionaliteit. Wat moet het systeem doen? Een marketingcampagne uitrollen? Dan gaan we dat regelen! Dat dat systeem ook een datamodel heeft, is bijzaak. Wat je met al die data die je met de app verzamelt gaat doen? Daar denken we later wel over na.

Analyses zonder ingewikkelde tussenstappen

Zonde! Want er komt een dag dat je al die data die je hebt verzameld, wilt analyseren. Door zowel met marketingogen als met data-analistenogen naar je applicatie te kijken, kun je een applicatie bouwen die een logisch datamodel heeft waarin de semantiek, de structuur en de kwaliteit van je data gewaarborgd zijn. Op die manier krijg je een applicatie die niet alleen qua functionaliteit werkt als een zonnetje, maar die je ook een dataset oplevert die gelijk geschikt is om allerlei analyses op los te laten. Zonder dat daar allerlei ingewikkelde tussenstappen voor nodig zijn.

Een andere mindset

Dat betekent iets voor je mindset. Immers, mensen die applicaties maken, denken niet in analytics en mensen die aan analytics doen, denken niet in applicaties maken. Dat zijn tot vandaag de dag twee verschillende werelden. Zo hebben wij een grote retailer als klant gehad, een organisatie die door zo’n tien overnames is gegroeid tot de omvang die ze vandaag de dag heeft. Als deze retailer een marketingcampagne wilde uitrollen, kregen wij de vraag of we een datadump konden maken uit alle tien de systemen. Door met elkaar in gesprek te gaan over het doel van die datadump, kwamen wij – en vooral zij – erachter dat het toch wel erg prettig zou zijn met een centrale dataset te werken in plaats van met tien interfaces naar verschillende bronsystemen. Dat scheelt tijd, frustratie en doordat klantgegevens ontdubbelt en verrijkt zijn, vermindert het ook de kans op fouten.

Bruggenbouwers

Wij bouwen de brug tussen app-ontwikkeling en analytics. Door eerst na te denken over hoe het datamodel van je nieuwe systeem of applicatie eruitziet, kun je in een later stadium je data direct gebruiken om prachtige analytics op uit te voeren. Zo kun je pas echt de wereld veroveren.

Nieuwsgierig?

Worstel jij met verschillende databronnen en datasets waar je te weinig mee kan? Benieuwd of wij er chocola van kunnen maken? Daag ons gerust uit, daar houden we van. Drop je vraag via contact@i-refact.com en onze experts gaan ermee aan de slag.