Grip op je data in 3 stappen

Als organisatie ben je verantwoordelijk voor de data die je onderhoudt. Maar hoe doe je dat? Als je grip hebt op de semantiek, op het dataverwerkingsproces en op de kwaliteit van de aanleverende partij, kun je er gerust op zijn dat je ook grip hebt op je data.

Data sprokkelen

Stel: je bent een pensioenfonds en je hebt je vermogen in verschillende beleggingen geïnvesteerd. De kans is groot dat je aandeelhouders op een dag willen weten hoeveel groene beleggingen je hebt gedaan en of je niet toevallig investeert in Iraanse bedrijven die uranium maken dat voor kernwapens wordt gebruikt. Of de DNB vraagt om alle posities in Brazilië aangeven, uitgedrukt in de Braziliaanse munt. Als je je data niet op orde hebt, moet je een project starten van misschien wel een paar miljoen. Je moet je hele bedrijf doorlopen en alle gegevens bij elkaar sprokkelen voor je die vragen kunt beantwoorden. Dat is hoe het vandaag de dag nog vaak gaat. Door grip te krijgen op de volgende drie zaken, krijg je ook grip op je data.

1 Grip op de semantiek

Stel: een bankdirecteur pleegt drie belletjes. Een naar de CFO, een naar de salesverantwoordelijke en een naar de riskmanager. Hij vraagt ze alle drie naar de brutomarge van een maand eerder. Hij krijgt drie verschillende antwoorden en toch sprak iedereen de waarheid. Rara, hoe kan dat? Het antwoord zit ‘m in de semantiek. De salesverantwoordelijke kwam met de brutomarge op de sales. De CFO houdt met allerlei ingewikkelde boekhoudregels rekening en komt met een heel ander getal. De riskmanager ertussenin heeft ook weer zijn eigen waarheid.

Grip op je data begint met grip op je semantiek. Zorg als onderneming dat je je begrippenkader goed op orde hebt, zodat iedereen exact weet wat waarmee wordt bedoeld. Zorg bijvoorbeeld voor een businessglossary die bedrijfsbreed wordt gedragen.

2 Grip op het dataverwerkingsproces

Als je de semantiek scherp hebt, en je weet – in dit voorbeeld – wat het begrip brutomarge precies betekent, dan is het belangrijk te weten waar die brutomarge vandaan komt. Als deze fictieve bankdirecteur grip had gehad op het dataverwerkingsproces, had hij in een oogopslag kunnen zien dat de getallen uit drie verschillende systemen komen en welke rekenregels aan welk getal ten grondslag liggen.

3 Grip op de kwaliteit van de aanleverende partij

Tenslotte is het belangrijk dat je data die je opneemt in je dataplatform controleert op juistheid. Stel dat bovengenoemde salesverantwoordelijke waardeloze informatie in het CMS-systeem ingeeft, heeft dat invloed op de betrouwbaarheid van het begrip brutomarge. We bespraken het al in een eerdere blog: controleer je gegevens aan de poort, vóór je ze opneemt in je centrale dataplatform. Want als de kwaliteit van de ingaande gegevens slecht is, is de output ook van slechte kwaliteit.

Heb jij al grip?

Worstel jij met een grip op je data? Daag ons gerust uit, wij houden ervan. Drop je vraag via contact@i-refact.com en onze experts gaan ermee aan de slag.