Aan de slag met data zonder wakker te liggen van de techniek

Jarenlang losten Erik Jansen, René Haasdijk en Martijn Evers als consultants datagerelateerde problemen op voor bedrijven. Maar steeds weer stonden ze voor dezelfde uitdaging: voor ze met de daadwerkelijke vraag van een organisatie aan de slag konden, moest er eerst een systeem worden gebouwd. Dat moest anders. In deze blog vertelt René hoe dat ‘anders’ eruitziet.

Wil je een systeem of wil je data?

Met elke nieuwe klant moesten wij weer in gesprek over hoe hun systeem eruit moest zien, voor we het over de daadwerkelijke behoefte konden hebben. Natuurlijk zijn er oplossingen op de markt die bouwblokken bieden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Talend en Microsoft Azure Data Factory. Maar eer je een werkend systeem hebt, ben je maanden verder. En dat terwijl je als organisatie natuurlijk helemaal niet op zoek bent naar een systeem, maar gewoon mooie dingen met je data wilt kunnen doen.

Brug van bron naar informatie

Martijn, Erik en ik besloten het anders te gaan doen. We richtten i-refact op en bouwden een modelgedreven datamanagementoplossing. In onze i-refactory datafabriek is het logisch datamodel leidend. Zo hoef je als business owner niet meer wakker te liggen van de techniek, maar kun je direct gaan nadenken over je data. Wat wil je weten? Welke bronnen staan er tot je beschikking? Welke kwaliteit verwacht ik en voldoet mijn data daaraan? Net als bij een goede kwaliteitsmaaltijd is het voorbereiden van de ingrediënten het belangrijkste werk. Vervolgens is het een kwestie van die ingrediënten verzamelen, op de juiste manier te ordenen, te classificeren, te controleren en beschikbaar te stellen. Dat daar techniek voor nodig is, moet voor de klant helemaal niet belangrijk zijn.

Maak van data een bedrijfsfunctie

Toch zijn er vandaag de dag nog veel bedrijven die hun datagerelateerde vraag bij IT neerleggen. Dat duurt lang en of uiteindelijk ook echt die kwaliteitsmaaltijd op tafel komt je voor ogen had, is maar de vraag. In onze visie heeft een datagedreven onderneming grip op het beschikbaar stellen van kwalitatieve en betrouwbare data, waardoor afdelingen en ketenpartners optimaal gebruik kunnen maken van deze data. Daarmee wordt data een echt en goed beheerd bedrijfsmiddel. Dat bedrijfsmiddel wordt ondersteund door techniek, maar de techniek mag nooit bepalend of beperkend zijn. Pas dan krijg je die kwaliteitsmaaltijd waar je zo’n trek in hebt.

Wat is jouw uitdaging?

Worstel jij met een vraag op gebied van data? Daag ons gerust uit, wij houden ervan. Drop je vraag via contact@i-refact.com en onze experts gaan ermee aan de slag.